Всесвітній тиждень імунізації (World Immunization Week) проводиться у другій половині квітня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Спочатку цей захід називався Європейської тижнем імунізації і охоплював, відповідно, тільки країни Старого Світу, однак поступово до нього приєдналися й інші континенти. Щорічно, починаючи з 2005 року, в Україні проходить Всеукраїнський тиждень імунізації.
Проведення Тижня імунізації покликане привернути увагу громадськості до імунізації як однієї з головних профілактичних заходів, що дозволяють уберегти людство від інфекційних захворювань. ВООЗ настійно рекомендує сім’ям обов’язково вакцинувати дітей проти смертоносних хвороб.
За даними ВООЗ, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3
мільйонів випадків смерті від дифтериту, правця, кашлюку, кору, свинки і краснухи. Кількість дітей, які вчасно отримують вакцину, зростає, в тому числі завдяки старанням ВООЗ і оголошеної нею Тижня імунізації.
Метою Всесвітнього тижня імунізації , який проводитиметься з 24 по 30 квітня 2024 року, є сприяння просуванню одного з найбільш дієвих
інструментів охорони здоров’я в світі – використанню вакцин для захисту людей різного віку від хвороб.