В Черкаській області, як і в цілому по Україні, залишається напруженою санітарно-епідемічна ситуація. За інформацією Центру громадського здоров’я України на Вінничині зростає захворюваність на гепатит А: у лікарнях перебуває 151 пацієнт, ще 25 одужали та були виписані з медзакладів.
За даними ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в Черкаській області впродовж 9 місяців поточного року зареєстровано 4 випадки захворювання на гепатит А, що вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року, інтенсивний показник захворюваності на 100 тис. населення області на 56% нижчий від середньо державного показника. Спорадичні випадки хвороби зареєстровані у Городищенській (2), Уманській (1) та Шполянській ТГ (1).
Вірусний
гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра
інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним
ураженням печінки і травного каналу. Поширення вірусу відбувається переважно в
теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії
характеризується сплесками інфекцій навесні і восени. Проблема водного фактора
передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Причинами для
зростання ризиків розповсюдження інфекції становить також міграція населення,
пов’язана з агресією рф, погіршення комунально-побутових умов населення, тощо.
Найбільш високий рівень захворюваності
спостерігається серед дітей у віці молодше 15 років, при цьому кожні 5-10 років
трапляються великі епідемії. Під час епідемії вірус дуже легко поширюється
серед маленьких дітей, в результаті чого у 30-50% дітей молодше 5 років
виявляються докази перенесеної інфекції. Характерні піки при багаторічних
спостереженнях, приблизно раз в 3-5 років гепатит А діагностують частіше ніж в
інші роки. Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.
Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).
До вірусу
сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку. Тварини, в тому числі
лабораторні, не сприйнятливі до вірусу. Вірус гепатиту А виділяється із
фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту
з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої
людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до
38,50С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у
горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту,
іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На
третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю,
пива). Можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється
безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність
ГА. Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг
хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та
впливом інших шкідливих чинників.
Після
перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних
шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз
печінки. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий
імунітет. Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше
реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та
навчальних закладах).
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:
· використовувати для питних потреб та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
· не використовувати для питних потреб, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
· при неорганізованому відпочинку для питних потреб та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильованої);
· перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;
· чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
· не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря. Профілактика вірусного гепатиту А зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції. Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень. Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів. Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.