Шкільну бібліотеку сьогодні можна порівняти з островом творчості, натхнення та позитивних емоцій серед бурхливого шкільного моря.

Тому Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек – 2018, у якому взяв участь і НВК «Лідер», сприяв створенню бібліотекою навчального закладу умов для реалізації гасла місячника: «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини».

 «Творчість, – стверджував В.О. Сухомлинський, – не приходить до дітей з якогось натхнення. Творчості треба вчити». Таким чином бібліотекарями ліцею в рамках місячника, приуроченого 100-й річниці від дня народження видатного українського педагога-гуманіста ХХ століття В.О. Сухомлинського, було проведено низку заходів, спрямованих на розвиток творчої самореалізації школярів, формування їх читацьких компетентностей, інформаційної культури, виховання моральних і духовних цінностей, громадянських почуттів.

Так, з метою інформування про життя бібліотеки нашого «Лідера» був оформлений фотоколаж «Новітня історія бібліотеки ліцею».

Популяризації художньої та науково-популярної літератури сприяли книжкова інсталяція «Світ Книг», виставка – портрет «Він серце віддав дітям», виставка-попурі «Обери свою Книгу!»

На думку В. Сухомлинського, активне спілкування з природою народжує і зміцнює у дитини безцінну якість, властиву людській особистості,- доброту. Краса природи виховує в душі дитини здатність відчувати, сприймати тонкощі, відтінки речей, явищ, порухи серця. У зв’язку з цим у рамках Всесвітнього дня тварин для учнів1-7 класів було проведено конкурс юних фотолюбителів «Друзі наші менші».

Переможцями конкурсу стали: Валерія Федун, учениця 4-А класу, І місце;  Нікіта Валявський, учень 2-А класу, ІІ місце; Андрій Дралов, учень 4-Б класу, ІІІ місце.

Для літераторів-початківців проходив літературний ярмарок «Нехай добро від серця йде», на якому були представлені аматорські твори про світ природи у віршах та прозі учнів 2-5 класів.

Найкращою роботою була визнана казка Софії Артеменко, учениці 4-А класу, «Найкращий кіт у світі». Привернули увагу журі ілюстровані та художньо оздоблені книжки-саморобки з казками та оповіданнями учнів 3-А класу: Софії Нонки, Тетяни Артимко, Артема Самборського, Михайла Герасимова, Андрія Савельєва, Макара Хоменка. Вдалі спроби пера продемонстрували також учениці 4-А класу: Поліна Нечаєва, Іра Ласун та Олеся Яненко, а також учениця 4-Б класу Оля Буткевич.

За словами великого педагога, читання – це віконце у світ знань. Тому в подорож по місту Книгоград вирушили найменші читачі ліцею, учні 1-Б класу. По завершенню екскурсії першокласники стали читачами бібліотеки.

Залучити учнів 5-х класів до роздумів про добро та зло, замислитися над питанням, навіщо людина приходить у цей світ, допоміг книжковий вернісаж за творами В. Сухомлинського «Людина починається з добра».

З метою формування творчої особистості юного читача в бібліотечному просторі на основі популяризації літературної спадщини Василя Сухомлинського був започаткований та проведений дослідницький проект «Міцна родина – щаслива дитина» з учнями 6-Б класу та І-Ф курсу. У ході проектної діяльності була організована робота творчих груп: «Біографів», «Дослідників творчої спадщини В. Сухомлинського», «Театралів», «Мовників» та «Етнографів».

На високому емоційному підйомі пройшов у ліцеї День літературного та мультяшного героя, в ході якого учні продемонстрували на високому художньому рівні свої читацькі інтереси «перевтілившись» в улюблених героїв із літературних творів та мультфільмів.

Хочеться зазначити, що на відкритому засіданні творчих груп відбувся дебют нових голосів ліцею Анжеліки Козленко та Оксани Кузьменко.

Досить плідною є співпраця бібліотеки «Лідера» з центральною дитячою та юнацькою бібліотеками. Учні ліцею досить часті гості на різноманітних заходах, які проводяться на базі міських бібліотек. Найцікавішими цьогорічними заходами були:

  • Щорічний літературно-мистецький фестиваль «Поетична осінь-2018»
  • Година вшанування «Людина починається з добра»
  • Година пам’яті «Подзвін Бабиного Яру»
  • Хроноскоп «Дивосвіт Трипілля»
  • Година пієтету «Герої не вмирають».

Тож запрошуємо всіх відвідати нашу шкільну бібліотеку, де вас завжди радо зустрінуть, створять для вас затишну атмосферу для спілкування, порадять щось новеньке почитати, розкажуть, що  цікавенького з’явилося на літературному небозводі та, звичайно ж, запросять до творчої співпраці.

Категорії: Робота бібліотеки

Залишити відповідь